Обал – сауапты ойлайтын, мал бағып, ет жеуді қорегінің негізі
санайтын қазақтар сойылған малдың етін қиқымдамай, балтамен шауып,
сүйегін жаңқаламай, таза боршалап, тұздап алады. Қонақасыға, күздікке,
соғымға сойылған малдың
етін
жілік-жілігімен бөлшектеу – ет мүшелеу деп аталады. Малдың төрт аяғында
12 жілік болса, оң, сол жағындағы қолы мен санының әрқайсында мынандай
сүйектер бар: жамбас, ортан жілік, тоқпан жілік, кәрі жілік, жауырын.
Малсойылғанда осы жіліктерді буын-буыны бойынша ажыратып бөледі.
Бұл әдіс жіліктеу деген атауға ие. Қой етін жіліктегенде оны 13 мүшеге
бөледі: 2 жамбас, 2 ортан жілік, 2 асықты жілік, 1 бел омыртқа, 2 сүбе
қабырға (сүбемен қоса бүйректен жоғарғы 5 қабырға кетеді), 2 қабырға, 1
төс, 1 омыртқа, 2 жауырын, 2 тоқпан жілік, 2 кәрі жілік, 1 бұғана, 1
мойын. Басқа малдарда да осындай мүшелер бар.Бәрімізде қазақ баласы
болғандықтан пайдасы тиер деген ниетпен жарияладым
Мақсүтбек Сүлейменов.